ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 9
2023 - 2024
ΤΜΗΜΑ Α & Β
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τόπος
ΛΟΥΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΕΣ ΞΑΝΘΗΣ
Το συνθετικό θέμα συντάσσεται και οργανώνεται γύρω από την περιοχή των θερμών ιαματικών πηγών στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή "Θέρμες" του Νομού Ξάνθης κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στα όρια του οικισμού.
Ο Τόπος θα αποτελέσει ένα είδος πλατφόρμας για την επινόηση κατασκευών και πεδίο για τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό ιδιαίτερων εγκαταστάσεων.
Γενικές πληροφορίες για την περιοχή
Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις θερμές πηγές και σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Ξάνθης αναπτύσσονται τρεις μικροί οικισμοί : Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες και Κάτω θέρμες. Στον οικισμό Κάτω θέρμες βρίσκονται πλησιέστερα και οι αποκαλούμενες Ιαματικές Πηγές Θερμών.
Το νερό έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως μέσο θεραπείας και η λουτροθεραπεία είναι πιθανότατα από τις πρώτες μορφές που εφαρμόστηκαν.
Οι γνώσεις τις οποίες έχουμε για τα χαρακτηριστικά και την σπουδαιότητα των θερμών ιαματικών πηγών στην Ξάνθη είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ενώ οι σημερινές εγκαταστάσεις υποδομών στον οικισμό είναι ανεπαρκείς. Οι σύγχρονες τάσεις στο χώρο του ιαματικού τουρισμού κάνουν την περίπτωση των θερμών πηγών Ξάνθης μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο εναρμόνισης με τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου.
Ιστορικά είναι γνωστές οι Θέρμες για τη λατρεία του θεού Μίθρα, περσική θεότητα (θεός του ήλιου) που ήταν γνωστή στην περιοχή. Στις Κάτω Θέρμες βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα με το ανάγλυφο του Μίθρα λαξευμένο πάνω σε βράχο. Το ανάγλυφο υπολογίζεται στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου αι. μ.X., όπου αποτυπώνεται ο Mίθρας Ταυροκτόνος.
Περιγραφή του Συνθετικού Θέματος
Το θέμα αφορά στη δημιουργία λουτρικών εγκαταστάσεων και χώρων φιλοξενίας στην περιοχή Θέρμες.
Βααικό ζητούμενο της εργασίας, αποτελεί η ο σχεδιασμός και η ένταξη στο ιδιαίτερο περιβάλλον του τόπου, εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την ύπαρξη των θερμών ιαματικών πηγών στην περιοχή.
Οι εγκαταστάσεις: χώροι ιαματικής λουτροθεραπείας,spa,κλπ μαζί με τους χώρους φιλοξενίας και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αναπτύσσονται κατά τρόπο που να λειτουργούν με σχετική αυτονομία αλλά να είναι αντιληπτά ως ενιαίο σύνολο και ταυτόχρονα ένα ανοικτό πέρασμα σε άμεση σχέση με τις περιπατητικές διαδρομές και το φυσικό τοπίο. Οι λειτουργικές ενότητες που θα το πλαισιώνουν θα είναι σε συγκεκριμένες ώρες επισκέψιμες, αναλόγως των χρήσεών τους και των εκάστοτε αναγκών.
Έτσι ο σχεδιασμός της ζητούμενης κτιριακής κατασκευής γίνεται με δεδομένη τη σταδιακή «διάλυσή» της στο τοπίο και τη μετατροπή της σε έναν περίπατο-πέρασμα.
Η συγκρότηση κτιριακού όγκου-κατασκευής με βάση τα παραπάνω δεδομένα αποτελεί και τον κύριο στόχο της σύνθεσης.
Σε επίπεδο κτιριολογικού προγραμματισμού ζητούνται οι παρακάτω ενότητες :
1. ενότητα ιαματικής λουτροθεραπείας που αναπτύσσεται σε άμεση συνάρτηση με υπάρχουσες θερμές πηγές.
Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει
α. κλειστούς χώρους δεξαμενών θερμού νερού για ιαματικά λουτρά,
β. αποδυτήρια
γ. λοιπούς βοηθητικούς χώρους ( χώροι υγιεινής, ντους, ερμάρια κλπ)
δ. χώρο σάουνα, "χαμαμ" , φυσιοθεραπείας.
2. ενότητα υποδοχής των χώρων φιλοξενίας που περιλαμβάνει
α. Μεταβλητό χώρο εκδηλώσεων-εκθέσεων και εντευκτήριο που προσφέρεται για την καθημερινή συνάντηση των φιλοξενούμενων στις εγκαταστάσεις
β. μικρή αμφιθεατρική διαμόρφωση 100 ατόμων για ομιλίες, προβολές κλπ
γ. cafe/εστιατόριο (μέγιστη επιφάνεια 200 μ²) Ο Χώρος εντευκτηρίου καθώς το cafe - εστιατόριο θα πρέπει να αποτελούνται από έναν κλειστό και ένα υπαίθριο - ημιυπαίθριο χώρο που ανοίγει και προεκτείνει οπτικά και λειτουργικά τους προαναφερόμενους χώρους στο εξωτερικό περιβάλλον. Στην συνέχεια και σε ενότητα με τον χώρο του εντευκτηρίου/ cafe μπορεί να υπάρχει μικρή βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο.
3.ενότητα βοηθητικών χώρων σε συνέχεια και άμεση λειτουργική σχέση με τους χλωρους υποδοχής
α. ιατρείο
β. γραφεία προσωπικού και λοιποί βοηθητικοί χώροι (μέγιστη επιφάνεια 200 μ²)
γ. πλατφόρμα θέασης του τοπίου-παρατηρητήριο-ησυχαστήριο
4. ενότητα χώρων φιλοξενίας περίπου 50 ατόμων σε δωμάτια ενός ή δύο ατόμων (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις).
Η μονάδα φιλοξενίας (δωμάτια διαφορετικών τύπων και βοηθητικές εγκαταστάσεις)προτείνεται να σχεδιαστεί κατά τρόπο τέτοιο ώστε να επιτρέπει μελλοντική επέκτασή της, οριζόντια ή καθ' ύψος ανάλογα με τη γενικότερη συνθετική προσέγγιση. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση που στο μέλλον είναι επιθυμητό, να αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις χωρίς να έρθουν σε αντίθεση με τις συνθετικές αρχές που εφαρμόστηκαν στην πρώτη φάση.
Οι έννοιες της μεταβλητότητας των κατασκευών και της προσαρμοστικότητας σε διαδοχικές καταστάσεις και απαιτήσεις για τη χρήση του χώρου αποτελούν σημαντικά σημεία διερεύνησης της όλης συνθετικής διαδικασίας του θέματος.
Παραδοτέα
-Σκίτσα εξέλιξης της συνθετικής προσέγγισης του θέματος σε κάθε φάση και ενότητα
-Σχέδια σε πινακίδες Α0 ή Α1: Κατόψεις κλ.: 1:500 – 1:50, όψεις, τομές, προοπτικά,
-Μακέτες εργασίας και τελική μακέτα, κλίμακες 1:500 και 1:200 καθώς και επιμέρους
τμήματα κλ 1:100.
-Σχέδια λεπτομερειών όπου χρειάζονται κατά την κρίση των φοιτητών
Όλα τα σχέδια, σκίτσα μακέτες εργασίας και παράδοσης κλπ θα πρέπει να συμπεριληφθούν σταδιακά σε ψηφιακή μορφή σε ένα ενιαίο αρχείο το οποίο θα παραδοθεί την ημέρα της παρουσίασης των εργασιών μαζί με τις πινακίδες παρουσίασης, μακέτα κλπ.