top of page

ΤΜΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ : 7 (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ  εξάμηνο 7ο )

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 4

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ :  4 ECTS

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΟΧΙ

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ERASMUS ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ : NAI

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ 

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού μέσου σε φορέα δημιουργικής άσκησης του βλέμματος. Κατά την ανάπτυξη του μαθήματος, ο όρος  «φωτογραφικό τοπίο» αναλύεται ως αναπαράσταση και δημιουργική έκφραση η οποία επιδέχεται πολλαπλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις εξαρτώμενες από το πλαίσιο (αστικό, φυσικό κ.α.) Συγκροτείται μέσα από κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες ως τρόπος θέασης ο οποίος διαθέτει τις δικές του τεχνικές και συνθετικές ιδιαιτερότητες. Με την έννοια αυτή συνιστά ένα καθορισμένο και συγκροτημένο τρόπο αντίληψης του εμπειρικού περιβάλλοντος, ανάγοντας  τη φωτογραφία , σε ένα πεδίο δημιουργίας πέρα από αυτό που ορίζουν οι πρόδηλες αναπαραστατικές ιδιότητές της.  Σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο από αμέτρητες εικόνες, η φωτογραφία τονίζει τη σημασία της επιλεκτικής παρατήρησης, της μινιμαλιστικής προσέγγισης αλλά και της ανακάλυψης νέων οπτικών μέσα στο οικείο περιβάλλον της καθημερινής ζωής. 

Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της παρατήρησης. Μπροστά στον θεατή αποκαλύπτει συχνά μια άποψη του κόσμου που σπάνια παρατηρείται ή που είναι ενδεχομένως αδύνατον να διατυπωθεί αλλιώς. 

Στόχο του μαθήματος αποτελεί η εξοικείωση των σπουδαστών με τη διαδικασία μετασχηματισμού του εμπειρικού περιβάλλοντος σε φωτογραφική εικόνα. Η σκοπιμότητα αυτή σχετίζεται με την ισχυροποίηση της πεποίθησης ότι ορισμένες παράμετροι καλλιέργειας του βλέμματος, εντοπίζονται αποκλειστικά στην επικράτεια του φωτογραφικού ιδιώματος και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από άλλες περιοχές δημιουργικής έκφρασης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές :

Θα κατανοούν και θα ερμηνεύουν το φωτογραφικό έργο των σπουδαίων δημιουργών

Θα κατανοούν την οπτική επίδραση των συνθετικών παραμέτρων της εικόνας

Να κατανοούν τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές καθώς και τις οπτικές αισθητικές μεταβολές που προκαλούν διαφορετικές επιλογές.  

Να αξιοποιούν την δυναμική του φωτός, του χρώματος και της σκιάς στην φωτογραφία

Θα έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνικές παραμέτρους του μέσου

Θα αξιοποιούν τη φωτογραφία ως φορέα ανάπτυξης των συνθετικών τους δεξιοτήτων

Θα χρησιμοποιούν πιο δημιουργικά το μέσο στο πλαίσιο των σπουδών τους αλλά και στη συνέχεια στην επαγγελματική τους πορεία.

Να αναπτύσσουν νέους τρόπους οπτικής αντίληψης της Αρχιτεκτονικής και του αστικού τοπίου 

Θα είναι σε θέση να διερευνούν τις έννοιες της σύνθεσης και του τοπίου μέσω της φωτογραφικής προσέγγισης καινα αντιλαμβάνονται το τοπίο και την αρχιτεκτονική ως πηγές μιας αφήγησης που συγκροτείται με τα μέσα  της τέχνης της φωτογραφίας.

Θα κατανοούν τον ρόλο της καλλιέργειας του βλέμματος στην ανασυγκρότηση του πολιτισμικού περιβάλλοντος.

 

Γενικές Ικανότητες

Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών.

Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις

Λήψη αποφάσεων

Αυτόνομη εργασία

Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα

Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

Η ανάπτυξη του αντικειμένου του μαθήματος εκκινεί από την αναγνώριση του Φωτογραφικού Μέσου ως «Πολιτιστικού Υποδοχέα», καθώς και από την κατανόηση της ερμηνευτικής λειτουργίας του Φακού.

Η διαπίστωση σύμφωνα με την οποία η φωτογραφική μηχανή συνιστά ένα Πολιτιστικό Υποδοχέα, αποτελεί πυρήνα του μαθήματος. Το φωτογραφικό μέσο «υποδέχεται» στο εσωτερικό του τον πραγματικό κόσμο και τον μετασχηματίζει σύμφωνα με τις τεχνικές  του ιδιαιτερότητες. Η κατανόηση αυτής της a prioriμεταμορφωτικής συνθήκης, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί ένα ανοιχτό πεδίο δημιουργικών αναζητήσεων.  

Η φωτογραφική διαδικασία αποτελεί αφενός μέσο αφύπνισης, άσκησης και ανάπτυξης των δημιουργικών ευαισθησιών του ατόμου και αφετέρου εφαλτήριο εμπλουτισμού της αστικής εμπειρίας. Με αυτές τις ιδιότητες, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό, αναδεικνύοντας παραμέτρους που συμβάλλουν στην αισθητική επαναξιολόγηση του αστικού τοπίου. 

Καθώς οι οπτικές και επικοινωνιακές τεχνολογίες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, την διάδοση πληροφοριών και ιδεών, η φωτογραφία λειτουργεί ως ένα μέσο αναπαράστασης και εποπτείας που συχνά μετατρέπεται σε δυναμικό παράγοντα κοινωνικής και πολιτικής επιρροής.  Το μάθημα θα ασχοληθεί διεξοδικά με το «φωτογραφικό εντύπωμα», δηλαδή με το πολιτιστικό ίχνος του εμπειρικού χώρου και χρόνου στη φωτογραφική επιφάνεια. 

Σημαντικό αντικείμενο των διαλέξεων του μαθήματος αφορά και στην περεταίρω διερεύνηση και κριτική προσέγγιση του έργου καταξιωμένων φωτογράφων-δημιουργών, με απώτερο σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο για τη θεώρηση του φωτογραφικού μέσου όσο και του τρόπου με τον οποίο επέδρασσαν στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον τους. Παράλληλα εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα πάνω στην ερμηνευτική στάση τους απέναντι στον τόπο και στο τοπίο. 

 

Επιμέρους ενότητες του μαθήματος

  • Προσδιορισμός του θεωρητικού πεδίου. Σε αυτή την ενότητα αποσαφηνίζονται οι παράμετροι και οι παραδοχές με τις οποίες πρέπει να εξοικειωθεί ο φοιτητής προκειμένου να κατανοήσει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης του μαθήματος. Δηλαδή ποιο είναι το αντικείμενο του, ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους υπηρετεί, αλλά και ποια είναι η μεθοδολογία με την οποία αναπτύσσεται.

  • Προσδιορισμός όρων. Σε αυτή την ενότητα προσδιορίζονται κάποιοι βασικοί όροι όπως Φωτογραφική Θεώρηση, Τοπίο, Τόπος, Συνθετική Συνθήκη, Πολιτιστικός Προσδιορισμός, Αισθητική Εικόνα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκτενώς κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

  • Τα Ιδιομορφικά Χαρακτηριστικά του Φωτογραφικού Τοπίου. Σε αυτή την ενότητα  διερευνάται η ταυτότητα του φωτογραφικού τοπίου προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι κύριες ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του. Εξετάζεται η κληρονομιά της ζωγραφικής παράδοσης την οποία ενσωμάτωσε σταδιακά το φωτογραφικό τοπίο αλλά και οι μετέπειτα επιδράσεις της τέχνης της φωτογραφίας στο εικαστικό περιβάλλον. Κεντρικό σημείο διερεύνησης αποτελεί, η συνθετική λειτουργία του «κάδρου» και στις δύο περιπτώσεις.

  • Ζητήματα σύνθεσης στην φωτογραφία.  Σε αυτήν την ενότητα εξετάζεται η φωτογραφική σύνθεση ως μια δομική σχέση του «κάδρου» με τα αντικείμενα μέσα σε αυτό. Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν σχέσεις αναλογιών, γεωμετρική συγκρότηση και φόρμα, τονική και χρωματική ένταση των αντικειμένων κ.α.  

  • Σημαντικότερα ζητήματα που εξετάζονται στην ενότητα αναφέρονται στην κατανόηση των παραμέτρων και των αποφάσεων που οδηγούν σε μια προσωπική γραφή, αυτό που θα αποκαλούσαμε προσωπικό ύφος του δημιουργού στη σχέση του με την θεματική, το βάθος του μηνύματος και την αφήγηση.

  • Τεχνικά ζητήματα. Στην ενότητα αυτή εξετάζονται οι τεχνικές παράμετροι οι οποίες επιδρούν καταλυτικά στη συνθετική συγκρότηση της εικόνας, όπως η επιλογή διαφράγματος και το βάθος πεδίου, η ταχύτητα κλείστρου, η εστίαση, η δυναμική της έντασης του φωτός καθώς και η χρήση των κατάλληλων φακών. 

  • Συμπεράσματα. Η ενότητα αυτή εστιάζει σε καίριες συμπερασματικές θέσεις και την κατανόηση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν με την παρακολούθηση του μαθήματος 

 

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Πρόσωπο με πρόσωπο. Το μάθημα συνδυάζει σειρά θεωρητικών εισηγήσεων και εκπόνηση εργασιών. Ειδικότερα, οι εργασίες εκπονούνται ατομικά στο πεδίο, με την καθοδήγηση των διδασκόντων. 

ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Χρήση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία του μαθήματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Δραστηριότητα                                                               Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου

Διαλέξεις                                                                                            30%

Ασκήσεις Πεδίου                                                                               50%

Μελέτη Βιβλιογραφίας                                                                      10%

Δημιουργική προσέγγιση, εμβάθυνση                                             40% 

 

Σύνολο Μαθήματος                                                                           130

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Διαμορφωτική. Παρακολούθηση και συμμετοχή στις ασκήσεις πεδίου (40%). Παράδοση φακέλου εργασιών σε ψηφιακό αρχείο  (60%)

bottom of page